top of page

"Agorá Projesi, yedi merkez bankasını bir araya getiriyor:

BIS

9 Eki 2024

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün bir araya getirdiği 40'tan fazla özel sektör finans şirketi, Bank for International Settlements (BIS) ve önde gelen bir grup merkez bankasıyla birlikte Agorá Projesi'ne katılacak.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün bir araya getirdiği 40'tan fazla özel sektör finans şirketi, toptan sınır ötesi ödemelerin tokenizasyon yoluyla nasıl geliştirilebileceğini araştırmak üzere Bank for International Settlements (BIS) ve önde gelen bir grup merkez bankasıyla birlikte Agorá Projesi'ne katılacak.

BIS ve IIF, katılım için kamuoyuna yapılan çağrıda belirtilen uygunluk gereksinimlerini ve diğer kriterleri karşılayan başvuru sahiplerinden çeşitli firmalar seçti. Katılımcı firmaların, katılımcı bir yargı yetkisi altında ticari banka, ödeme hizmeti sağlayıcısı veya finansal piyasa altyapı şirketi olarak düzenlenmiş olması; sınır ötesi ödemelerde önemli bir rol oynaması ve inovasyon uzmanlığına sahip olması gerekmektedir. Bu firmalar, iş modelleri, kurum büyüklükleri, uzmanlık alanları ve coğrafi konumları açısından özel sektör ortaklarının çeşitliliğini temsil etmektedir.

Agorá Projesi projenin tasarım aşamasına başlayacak.

IIF, özel sektör katılımcılarının tam listesini yayınladı.

Agorá Projesi (Yunanca 'pazar yeri' anlamına geliyor) kamu-özel sektör işbirliği olarak yapılandırılmıştır. Bu proje, yedi merkez bankasını bir araya getiriyor: Fransa Bankası (Euro sistemi adına), Japonya Bankası, Kore Bankası, Meksika Bankası, İsviçre Merkez Bankası, İngiltere Bankası ve New York Federal Rezerv Bankası. Seçilen finansal firmalarla ortaklık yapacaklar ve IIF özel sektör toplantı düzenleyicisi olarak görev yapacak.

Proje, BIS tarafından önerilen birleşik defter konseptine dayanıyor ve tokenize ticari banka mevduatlarının, kamu-özel sektör programlanabilir bir finansal platformda tokenize toptan merkez bankası parası ile sorunsuz bir şekilde nasıl entegre edilebileceğini araştıracak. Bu, para sisteminin işleyişini iyileştirebilir ve akıllı sözleşmeler ve programlanabilirlik kullanarak yeni çözümler sağlayabilirken, iki katmanlı yapısını koruyacak.

Akıllı sözleşmeler, bugün uygulanabilir veya pratik olmayan yeni yerleşim yollarını mümkün kılabilir ve bunun sonucunda işletmelere ve insanlara fayda sağlayacak yeni fırsatlar sunabilir.

Bu büyük kamu-özel ortaklığı, özellikle sınır ötesi ödemelerde bugün yaşanan birkaç yapısal verimsizliği aşmayı hedefliyor. Sınır ötesi ödemelerdeki zorluklar arasında farklı yasal, düzenleyici ve teknik gereksinimlerin yanı sıra çeşitli çalışma saatleri ve zaman dilimleri yer almakta. Ayrıca, finansal bütünlük kontrollerini (örneğin, müşteri doğrulama ve kara para aklamayı önleme) gerçekleştirmedeki artan karmaşıklık da zorluklar arasında. Bu kontroller, genellikle aynı işlem için birden fazla kez tekrarlanır ve bu, aracılarının sayısına bağlı olarak değişir.

bottom of page